Čuvajte se prevara:
1. Prelepe slike vs. okrutna realnost
Kome još ne bi pošla voda na usta kad vidi sliku sočnog bifteka sa svežom salatom i tek ispečenim hlebom. Trgovci često pored glavnih specijaliteta stavljaju prelepe slike, a tek kada ogladnite gledajući fotku dolazi na red i cena - najčešće ogromna. Ali sada ste već gladni i ubeđeni da će to biti najbolji biftek koji ste ikada probali. Nažalost, kada hrana stigne uvidite da prepečena šnicla, suva zelena salata i majonez umućen sa nešto pavlake nisu ni blizu onome što je u meniju. Cena je, naravno, baš kao u meniju.
2. Hleb se dodatno plaća (a ponekad i escajg!)
Naivne mušterije često misle da lepinje i hleb, koji se dobijaju čak i ako ih niko nije naručio, dolaze sasvim besplatno. Baš zato što ih niko nije naručio. Ali tek kada pojedete celu lepinju i pogledate račun, videćete da ništa nije besplatno. Ponekad čak ni upotreba noža i viljuške!
3. Pravljenje menija je prava nauka
Mnoga svetska istraživanja su pokazala da je jedan od najboljih trikova da u meniju prvo navedete neka baš, baš skupa jela a ispod njih nešto jeftinija, ali i dalje baš skupa. Tako mušterija posle najskupljeg obroka vidi ovaj nešto jeftiniji i često se odluči za njega - iako je i dalje veoma skup. Zato meni ne treba čitati po redu - nego realno pogledajte cene.
S druge strane, često se trikovi ne sprovode putem cena, već samih naziva jela. Tako će "starinski mirišljavi bakini kolači" privući mnogo veći broj mušterija nego "kolač sa jagodama" - pa zato možete i da mu date znatno veću cenu.
Još jedna zamka koja se krije u meniju jesu porcije. To je verovatno zamka u koju se hvata najveći broj ljudi, jer će u velikom broju slučajeva naručiti veću porciju čak i ako nisu mnogo gladni, jer je razlika u ceni najčešće prilično mala, ali je ipak sasvim dovoljna da uveća budžet restorana.
4. Ista cena - manja porcija
Jedna od ustaljenih taktika domaćih, ali i stranih ugostitelja je da ne povećavaju cenu već smanje porciju. Ako žele da uštede koji dinar, a neće da oteraju mušterije većim cenama, ugostitelji jednostavno počnu da prave manje porcije, ali o tome ništa ne piše u meniju.
5. Ah te cene
Ubedljivo najpopularnije cene kod naših trgovaca jesu one koje se završavaju sa devetkom, jer na taj način sve deluje jeftinije pa ste odmah spremni da potrošite više novca. Ovo je toliko dobra taktika da gotovo da nema restorana, kafića ili marketa u kom su cene stvarno zaokružene.
6. Hoćeš u WC? Plati!
Ruku na srce, u većini restorana gosti mogu besplatno da se olakšaju, ali i dalje ima lokala u kojima morate da platite prijatnoj teti koja stoji ispred ulaza u toalet. Ovo se naravno retko kad dešava u fensi, elitnim restoranima, ali lokali, a posebno kafane, neretko pribegavaju ovoj taktici. Tako da gosti imaju još najmanje 20 dinara.
7. Mineralna umesto obične vode
Kada naručujete vodu u restoranu obavezno naglasite da želite čašu vode sa česme, da ne biste dobili mineralnu vodu koja se, pogađate, plaća. Većini ljudi je u ovakvoj situaciji glupo da pravi scenu, pa prihvate da plate vodu čak i ako je nisu naručili.
8. Kafa bez kofeina i sojino mleko
Danas su biljne alternative običnom mleku sve popularnije, ali su i prilično skupe. Zato nemojte da se iznenadite ako umesto sojinog mleka u kafi dobijete obično mleko u prahu, a kafa bez kofeina je u velikom broju slučajeva najobičnija kafa - zato što je ona bez kofeina znatno skuplja.
9. Pola votka, pola voda
Nije tajna da u noćnim klubovima i kafanama žestoka pića često mešaju sa običnom vodom, kako bi dobili na količini. A kako veče odmiče i gosti postaju sve pijaniji, u vašoj čašici ima sve manje žestine. Naravno, cena ostaje ista.
10. Uz rezervaciju GRATIS piće
Uz rezervaciju stola u klubu, koja košta recimo 2.000 dinara, dobijate gratis koktel dobrodošlice. Sama reč "gratis" privlači veliki broj ljudi, iako ste vi to piće i te kako platili.
11. Naplaćuju grickalice uz pivo
Ovo vam je pravi ruski rulet - dobili ste činijicu sa grickalicama uz pivo, ali nemate pojma da li je besplatna ili ćete morati da je platite. Dešava se i da vam naplate grickalice čak i ako ih ne pipnete, sve zavisi na kakvom se mestu zateknete. Većini ljudi je glupo da pitaju, ali ako ne želite da bacate pare jedino rešenje vam je da pitate konobara.
12. Nefiskalni isečak
Novosađani se često susreću sa ovim problemom, a ni na drugim mestima širom Srbije situacija nije ništa drugačija. Naplaćivanje bez fiskalnog računa lako može da preraste u pravu krađu, jer ni vi sami a često ni konobar nemate pojma koliko vaše piće zaista košta.
Izvor: 24 sata