Manifestacija Dani turske kuhinje počeće danas u Hotelu Hajat, uz podršku Turkiš Erlajnsa i trajaće do 2. novembra.
Gostujući šefovi kuhinje hotela Grand Hajat iz Istanbula Turan Akaja i Vejsel Adijaman, zajedno sa kulinarskim timom beogradskog Hajata, pripremaće tradicionalne turske specijalitete, pikantne umake i jedinstvene kombinacije potpuno svežih sastojaka: povrća, egzotičnog voća, začinskog bilja, mesa, ribe i morskih plodova.
Turska se kuhinja temelji na raznovrsnim prvoklasnim i svežim namirnicama, a njena tajna leži u harmoničnom kombinovanju različitih sastojaka i rafiniranom korišćenju raznolikih začina.
U turskim tanjirima se susreću istok i zapad, pa se prepoznaju kulinarski uticaji različitih istorijskih razdoblja, podneblja i kultura: vizantijske, osmanske, balkanske, mediteranske, persijske, islamsko-arapske, indijske….
U Turskoj se svakodnevno jede u društvu rođaka, komšija, prijatelja i poznanika, a postoje tri glavna obroka, doručak, ručak i večera.
Za doručak je uobičajen hleb, voćni namazi, med, sir, masline, sveže povrće, paprika, krastavci i paradajz i suhomesnati proizvodi, kao što je sudžuk. Tu su i jaja spremljena na različite načine, kuvana, pečena sama ili s povrćem, odnosno sirom.
Ujutro se pije čaj, kafa, zaslađeno mleko, voćni sirupi, posebno od grožđa.
Ručak se jede kod kuće ili u društvu, u restoranima, najčešće u zalogajnicama (lokanta) u kojima se nudi nekoliko dnevnih jelovnika s malim toplim jelima, među kojima su najčešće supe, meso i povrće sa roštilja, deserti i voće. I kod kuće se za ručak spremaju mala jela koja ne zahtevaju dužu pripremu.
Večera se sastoji od nekoliko vrsta pređela, supe, glavnog jela, priloga, salate i deserta. Večera se i običnim danom jede u društvu koje se okuplja i bez posebnog poziva, a kako se servira i više od desetak različitih jela, može trajati satima.
Započinje aperitivom, a za pređelo se serviraju razna mala jela, najčešće od mesa, ribe, plodova mora, povrća i sira.
Omiljeni turski napitak kafa tradicionalno se sprema u džezvi, tako da se u njoj na laganoj vatri istovremeno zagrevaju voda, kafa i šećer. Kada napitak postane penast sipa se u se u male šoljice i servira.
Turci i dalje vole i kafu i gledanje u šolju, ali je nakon što su izgubili Jemen, nacionalni napitak postao čaj, koji se je vrlo gust, pa ga svako sam prema svom ukusu razređuje vrućom vodom iz samovara.
Izvor: Tanjug/Večernje novosti